пʼятницю, 1 листопада 2013 р.

Сучасний інформаційний простір шкільної бібліотеки: інновації та перспективи використання ІКТ

Майстер-клас Єжової Т.М., завідувача  бібліотеки
Херсонського Академічного ліцею імені О.В. Мішукова
при Херсонському державному університеті Херсонської міської ради
                                                                                                                
Єжова Т.М., ведуча майстер-класу
Стрімкий розвиток інформаційних технологій є одним з факторів, що визначає вектор розвитку освіти в Україні. У сучасних умовах, коли проводиться реформування системи освіти, шкільні бібліотеки повинні долучитися до процесу модернізації. Відповідно до «Національної стратегії розвитку освіти на період до 2021 року», схваленої Указом Президента України від 25 червня 2013 року, перед шкільними бібліотеками поставлено завдання застосовувати в бібліотечній справі поряд із традиційними засобами роботи інформаційно-комунікаційні технології. Це передбачає формування у шкільних бібліотеках повноцінного галузевого інформаційного ресурсу, електронних бібліотек з повнотекстовими базами програмних творів для забезпечення якісного обслуговування інформацією усіх учасників навчально-виховного процесу.

Практична частина майстер-класу
  



Привітання учасників від Лебідь Т.І.,
заступника директора з методичної роботи
















Херсонський Академічний ліцей імені О.В. Мішукова при Херсонському державному університеті Херсонської міської ради працює за новітніми технологіями, за що і отримав почесне звання флагмана освіти і науки України. На базі бібліотеки, яка є інформаційним центром ліцею,  було проведено майстер-клас з теми «Сучасний інформаційний простір шкільної бібліотеки: інновації та перспективи використання ІКТ» для шкільних та дитячих бібліотекарів міста.

Майстер-клас є однією із дійових форм методичної роботи, на якому слухачі мають можливість ознайомитись з досвідом ефективного впровадження комп’ютерних технологій у роботу бібліотеки та на практиці навчитися користуванню новітніми ІКТ. Саме тому завідуюча бібліотеки ліцею Єжова Т.М., яка проводила майстер-клас, постійно акцентувала увагу на ефективному використанні інформаційних ресурсів та технологій у роботі бібліотеки, що забезпечує умови для творчого пошуку учителів та інтелектуального і духовного розвитку ліцеїстів.  
 

Під час заняття
На занятті було приділено особливу увагу нагальній необхідності мати сайт шкільної бібліотеки та електронну базу фонду. Тетяна Миколаївна дала декілька порад колегам із досвіду роботи бібліотеки ліцею, у якій вже давно впроваджується електронний каталог та постійно висвітлюються новини та найяскравіші моменти роботи бібліотеки на своїй сторінці на сайті ліцею. Під час заняття шкільним бібліотекарям було продемонстровано широкі можливості різноманітних програм: графічних редакторів для проведення фотоконкурсу «Ми та книга», створення плакатів до акції «Відкрита стіна» та буклетів. Єжова Тетяна Миколаївна звернула увагу слухачів на цікаві особливості програм для демонстрації слайд-шоу, презентаційних проектів для проведення бібліотечних конкурсів та для створення віртуальних виставок.

Ревуцька Н.І., бібліотекар-спеціаліст по організації та контролю роботи
шкільних бібліотек МК УО, про сучасний імідж шкільної бібліотеки

У практичній частині бібліотекарі навчилися редагуванню відеофільмів, обробці музичних файлів та конвертації їх у потрібний формат засобами спеціальних програм – відео- та аудіо-редакторів, це їм знадобиться при підготовці літературних або камерних вечорів, підготовці випусків радіожурналу. На практиці колеги навчилися створювати фото-колажі у програмі-органайзері фотографій, адже саме за допомогою цієї програми дуже швидко можна створити колаж світлин проведених заходів та конкурсів.

Либіга Л.Г., головний методист ЦДБ,  
про необхідність активного
застосування можливостей  ІКТ

Учасники майстер-класу

Завідуюча бібліотеки поділилася досвідом використання широких можливостей ІКТ при аналітико-синтетичній переробці документів під час моніторингу читання учнів та користування інтернет-ресурсами. До скарбнички досвіду колеги взяли спосіб яскравого оформлення тематичних виставок за допомогою тандему базових програм: диспетчера малюнків та програми для роботи з презентаціями. Цими методичними родзинками Тетяна Миколаївна поділилася з присутніми та навчила застосовувати їх на практиці.



Високий рівень професійної компетентності бібліотекарів – вимога часу. Саме тому майстер-клас із перспектив використання новітніх інформаційних технологій було високо оцінено присутніми та схвалено до використання у повсякденній роботі у шкільних бібліотеках міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар