четвер, 3 жовтня 2019 р.

Старт Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2019 у Херсоні

2 жовтня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки відбувся міський семінар працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, темою якого було обрано гасло цьогорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек: «Бібліотека Нової української школи –простір для освітніх можливостей кожного учня»
Заходами обласного Відкритого уроку читання та цим семінаром, власне, і відкрито програму Місячника у бібліотеках закладів загальної середньої освіти Херсонської міської ради.
Фаховий захід розпочався вітальним словом з нагоди щойно відзначеного Всеукраїнського дня бібліотек директора бібліотеки імені Дніпрової Чайки Анни Бардашевської і головного спеціаліста управління освіти Херсонської міської ради Ірина Стойчева.


Ірина Богданівна оголосила також наказ начальника управління освіти Херсонської міської ради про нагородження десяти шкільних бібліотекарів Грамотами управління та грошовими преміями - за здобутки, досягнуті в минулому навчальному році та з нагоди професійного свята. Вручення нагород відбудеться в середині жовтня - у святковому форматі.
Стойчева І.Б. закликала шкільних бібліотекарів міста бути активними учасниками Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека 2020", міський етап якого стартує днями.   

У виступі Наталії Попової,  заступника директора з наукової роботи бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, були озвучені рекомендації щодо активностей, які доречно організувати у шкільних бібліотеках за програмою Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2019 року - адвокаційних, промоційних, соціокультурних та інформаційних. Координаційним планом спільної діяльності бібліотек передбачено також проведення в рамках Місячника міського етапу обласного інтелектуального турніру "Ігри патріотів Херсонщини", який традиційно буде приурочено до Дня українського козацтва та Дня захисника України.
Мова йшла також про Всеукраїнський конкурс «Шкільна бібліотека-2020» - визначені для нього номінації, критерії оцінювання конкурсних робіт та формат їх представлення. Шкільні бібліотекарі міста визначили спільним майданчиком для розміщення електронних версій конкурсних робіт переможців міського етапу конкурсу (тематичних електронних портфоліо) колективний блог "Шкільні бібліотеки Херсона".
Ознайомившись із планом підвищення кваліфікації та спільних заходів бібліотек ЗЗСО міста і бібліотек для дітей, учасники семінару перейшли до презентації основних із них, що стартують у жовтні - в рамках Місячника шкільних бібліотек.
Анжела Ракша, завідувач відділу естетичного виховання бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, презентувала колегам Умови ІІІ етапу загальноміського конкурсу на підтримку дитячого читання «Читацькі перегони» - для учнів 9-11 класів. 
Цей етап отримав назву "Book games, або Ігри для начитаних і «просунутих»" і основним завданням його учасників - читачів шкільних бібліотек із числа учнів старших класів - стане створення власної гри (електронної або настільної) за мотивами обраної самими конкурсантами книги (або книжок). Фахівці обласної бібліотеки для дітей взяли на себе роль консультантів, адже мають чималий досвід створення власних ігрових проектів у різноманітних форматах.
А наступна презентація була присвячена проекту, в якому в ролі учасників виступатимуть вже самі шкільні бібліотекарі. Програму «Школи медіаграмотності», нового курсу професійного навчання для працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти міста, представили сертифіковані медіатренери, які будуть цей курс вести -  Ірина Ковач, завідувач Медіацентру, та  Ірина Срібна, завідувач відділу інтернет-послуг Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки.
Завершився семінар рубрикою "Прем’єри книжкової осені - 2019". Бібліографічний огляд нових надходжень, який підготували Наталія Кацарська, завідувач сектору абонемента, і Альона  Ліпкіна, головний бібліотекар молодшого відділу, ознайомив шкільних бібліотекарів із книжковими новинками, адресованими дітям шкільного віку: серією для підлітків видавничого центру "Академія" та українськими і перекладними книжками-іграшками для учнів 1-4 класів. 
Попереду у працівників шкільних бібліотек - напружений, творчий місяць змістовної роботи, спрямованої на заохочення учнів до читання та творчості, розширення кола їхніх пізнавальних інтересів і забезпечення дозвілля, підтримку новаторської діяльності вчителів Нової української школи.

Немає коментарів:

Дописати коментар