пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Курси підвищення кваліфікації шкільних бібліотекарів

02.03.15 – 25.03.15

Професійна підготовка працівника освіти продовжується протягом усієї професійної діяльності.
 Сьогодні перед ними поставлені завдання пов’язані з оновленням змісту навчання та його інформації, модернізацією форм та методів навчання. Ситуація, що склалась вимагає від всіх працівників освіти знань сучасних технологій навчання та вмінь їх використовувати. Тому підвищення кваліфікації - це удосконалення якостей і характеристик, які забезпечують ідейну, професійно-педагогічну підготовку, обсяг і склад спеціальної теоретичної та методичної підготовки за фахом.
 Бібліотека упевнено перетворюється на сучасний інформаційний центр з інтегрованим автоматизованим опрацюванням і методикою пошуку інформації, з навчанням і наданням сервісних послуг користувачам.
 У міру освоєння сучасних інформаційних технологій перед шкільною бібліотекою встали принципово нові завдання. Вона трансформується у Шкільний бібліотечно-інформаційний центр.
 Шкільний бібліотекар Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №55 Бубнова Т.В. з  метою вдосконалення свого освітнього рівня та професійної підготовки відвідала курси підвищення кваліфікації при Херсонській академії неперервної освіти.

Навчання було насиченим та цікавим. Актуальною виявилась лекція Неннової О.В., завідувача науково-методичною лабораторією перспективного педагогічного досвіду, викладача кафедри теорії та методики виховної роботи, практичного психолога, з теми: «Формування психологічної стійкості в умовах стресу»; а також лекція старшого викладача кафедри теорії та методики викладання соціально-економічних дисциплін Коновалова О.Л., з теми: «Україна в системі міжнародної безпеки».
Дуже професійними, але водночас доступними і зрозумілими були лекції Корецької Л.О. – кандидата педагогічних наук, викладача кафедри теорії і методики виховної роботи - «Соціальна педагогіка. Відношення дорослих і дітей» та професора кафедри педагогіки та психології Голобородько Є.П. «Основні фактори сімейного виховання».
Несподіванкою стало знайомство з  методикою розвитку образного мислення – ейдетикою. Зацікавила курсантів талановитий педагог, доцент кафедри теорії та методики виховної роботи Примакова В.В. своєю лекцією з теми: «Виховання творчої спрямованості у дітей та підлітків».
Як для бібліотекаря, корисною була лекція завідувача науково-методичного відділу Кузміч Т.О. «Сухомлинський про книгу та читання».  Сухомлинський В. А. порівнював погане читання з брудним вікном, через яке нічого не можна розглянути.
Курсантам довелось попрацювати над створенням проектів. Ресурс «Створення ефективних проектів» включає приклади навчальних планів, які допоможуть інтегрувати комп’ютерні технології до викладання з використанням навчальних проектів, що реалізуються в класі. Програма «Intel® Навчання для майбутнього» підтримує розробку навчальних проектів, які відповідають державним освітнім стандартам та сприяють розвитку в учнів навичок мислення вищих рівнів.

Програма Іntel® «Навчання для майбутнього» – найбільша спільна ініціатива Міністерства освіти і науки України, Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН України, ЦІППО АПН України, ОІППО, ОУОН ОДА та корпорації Intel щодо перепідготовки педагогічних кадрів з ІКТ та новітніх педагогічних технологій, яка уможливлює підготовку школярів до економіки знань XXI сторіччя та надає їм необхідні навички.
Але шкільні бібліотекарі не тільки вчились, а й ходили в гості.
Дуже радо зустрічали їх в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім.Дніпрової Чайки.
Ділились своїм досвідом креативні колеги з Центральної міської бібліотеки ім.Лесі Українки та Міської центральної дитячої бібліотеки.
Відчинила свої двері «бібліотека сімейного читання» – Бібліотека-філія № 1 (для дітей, юнацтва і дорослих).
Гостинно приймала колега, завідувач бібліотекою Херсонського навчально-виховного комплексу "Дошкільного навчального закладу – загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №15" Херсонської міської ради, Кухаренко Г.М.
Велике задоволення отримали від зустрічі з колегами з Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Олеся Гончара.
Отже, курсанти не тільки отримали нові знання, а й відпочили, набули професійного досвіду , познайомились з новими цікавими людьми.
Генрі Форд сказав: „Той, хто припиняє вчитись, є старим, незалежно від того, 20 йому років чи 80. Той, хто постійно вчиться, залишається молодим. Найчудовішою річчю в житті є вічна молодість думки”.

Немає коментарів:

Дописати коментар