пʼятницю, 25 вересня 2020 р.

Календар Української національної бібліотеки

Цього дня, 25 вересня 1917 року, запрацював перший державний орган управління  бібліотечною та архівною справою в Україні.

У вересні 1917 р. при департаменті мистецтв Генерального секретарства справ освітніх Української Центральної Ради (з 9 січня 1918 р. при Народному міністерстві освіти УНР) було створено #Бібліотечно_архівний_відділ під керівництвом Олександра Грушевського (1877–[1943]), молодшого брата видатного українського вченого-історика та державного діяча Михайла Грушевського. 
Ця установа, з приходом до влади Гетьмана Павла Скоропадського, була перейменована в #Архівно_бібліотечний_відділ Головного управління у справах мистецтв і національної культури при Міністерстві народної освіти, його з травня 1918 р очолював Вадим Модзалевський (1882–1920).

У структурі Бібліотечно-архівного відділу від початку функціонували дві  секції – бібліотечна та архівна. У штаті відділу налічувалось 11 посад, які заповнювалися поступово, до весни 1918 р. Тут працювали: канцеляристи В. Дем’янчук і Т. Фаранюк, історик за фахом О. Баранович (урядовець для роз’їздів), у березні 1918 р. у бібліотечній секції розпочав роботу Ю. Меженко, згодом архівну секцію посилили науковці В. Модзалевський та В. Міяковський.  До співпраці залучалися як досвідчені, так і молоді фахівці з інших установ – С. Сірополко, А. Криловський, Д. Онацький, М. Марковський, В. Щербаківський, С. Глушко та ін.

Коло пріоритетних наукових і практичних завдань новоствореної інституції було досить широким. 
У сфері бібліотечного будівництва головними завданнями   були:
✅створення Національної бібліотеки Української держави; 
✅розбудова розгалуженої мережі книгозбірень на всіх теренах країни, розроблення теоретичних засад їх функціонування; 
✅організація безперебійної системи книгопостачання бібліотек.

Розлогіше про діяльність першого державного органу управління  бібліотечною та архівною справою в Україні  читайте у статті завідувача сектору енциклопедичних досліджень НБУ імені Ярослава Мудрого, кандидата історичних наук Сергія Зворського  Sergej Zvorsky
https://cutt.ly/QflP3on
 #державні_органи_управління_бібліотечною_справою #історія_бібліотечної_справи  #читайте_УБЕ

Використано зображення копій історичних документів із фондів Центрального державного історичного архіву України, м.Київ (ЦДІАК України)
https://cdiak.archives.gov.ua/v_100_rokiv_arkhivnii_systemi_v_Ukraini.php

Немає коментарів:

Дописати коментар