четвер, 28 березня 2024 р.

Сучасна шкільна бібліотека - простір для освітніх можливостей

28 березня працівники бібліотек закладів загальної середньої освіти Херсонської міської ради взяли участь в обласному онлайн-семінарі «Сучасна бібліотека - простір для освітніх можливостей», організованому КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» та КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.

Наталія Шамбір, модератор семінару, завідувач навчально-методичної лабораторії дисциплін художньо-естетичного циклу Херсонської академії неперервної освіти, ознайомивши учасників з правилами роботи онлайн, запропонувала інтелектуальну розминку з елементами гри, завдяки якій шкільні бібліотеки включились в роботу, занурились у роздуми про актуальні завдання бібліотеки, про роль та професійні навички сучасного бібліотекаря.

Виступ Наталії Попової «Трансформація функцій шкільної бібліотеки в Новій українській школі» був присвячений огляду основних положень базових міжнародних документів, які визначають місію та цілі шкільної бібліотеки в сучасному освітньому середовищі, а також візії модерної шкільної бібліотеки, викладеній в концептуальних документах Нової української школи.

Методична консультація Наталії Кацарської, завідувача сектору абонемента Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, «Стратегії та лайфгаки залучення до навчання під час інтерактивних бібліотечних заходів» спиралась на практичний досвід бібліотеки. Окремим чином Наталія Юріївна зупинилась на методиці підготовки та проведення веб-квесту – однієї з найпопулярніших форм бібліотечної роботи в онлайні, в якій особливо вдало можна інтегрувати зусилля бібліотекаря і вчителя для багатогранного висвітлення теми та опанування учнями навички самостійного пошуку, аналізу та ретрансляції інформації.

Серед запропонованих лайфгаків: використання інтеграції в бібліотечних заходах; «творчо про науки і точно про творчість»; через «цікавинки» - пробудження інтересу до інформаційного пошуку, до читання; застосування інтерактивів різних рівнів складності; обов’язкові посилання на першоджерела, веб-сайти, блоги – як заохочення для самостійного читання.
 
Ганна Новицька, завідувач інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки імені Дніпрової Чайки, підготувала огляд «Краєзнавчі бібліотечні веб-ресурси - на допомогу шкільним бібліотекарям Херсонщини», продемонструвавши колегам жанрове різноманіття сучасних бібліографічних продуктів, створених з використанням цифрових технологій.

Завершив програму семінару медіатренінг «Безпечний медіаінформаційний простір в умовах цифрової трансформації освітнього середовища», який провела Ірина Срібна, завідувач відділу бібліотечного прогнозування та інновацій обласної дитячої книгозбірні, сертифікований медіатренер. Виконуючи запропоновані тренером вправи, шкільні бібліотекарі знайомились з методикою навчання правилам цифрової та інформаційної безпеки, навичкам критичного мислення, якою зможуть скористатись у своїй практичній діяльності.



Шкільні бібліотекарі отримають сертифікати за підсумками своєї участі в семінарі.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар