пʼятницю, 6 жовтня 2017 р.

Шкільна бібліотека - за здоровий спосіб життя

Міський семінар працівників шкільних бібліотек, що відбувся 5 жовтня на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, його організатори присвятили темі цьогорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек.
Програма семінару

Та ще до початку роботи за програмою шкільних бібліотекарів очікувала приємна подія: Вікторія Миколаївна Ільїна, завідувач методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради, привітала наших колег із минулим Всеукраїнським днем бібліотек і вручила Грамоти управління освіти тим, хто в минулому навчальному році мав особливі успіхи в роботі. Серед відзначених грамотами - і переможці професійних конкурсів, і бібліотекарі, чиї вихованці відзначились здобутками у обласних читацьких конкурсах, турнірах, фестивалях, і колеги, які досягли успіху в модернізації своїх бібліотек, у впровадженні ефективних сучасних форм роботи для залучення школярів до читання.


Особливий інтерес учасників семінару викликала коротка, але надзвичайно змістовна лекція Тетяни Іванівни Туркот, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології Херсонської академії неперервної освіти.
Тетяна Іванівна дала характеристику  напрямків збереження психосоціального й фізичного здоров'я дітей, навела приклади використання творів художньої літератури в роботі з формування здорового способу життя та профілактики девіантної поведінки, запобігання адикцій; поінформувала бібліотечних працівників про дослідження, проведені кафедрою, та видані збірники матеріалів, що стануть у пригоді бібліотечним працівникам в організації роботи з формування здоров'язберігаючих компетенцій дітей.
Тетяна Іванівна розповіла також про успішну роботу школи №25 щодо формування здорового способу життя в учнів, яка має опосередкований вплив також і на спосіб життя батьків, і навіть більш широко - на мешканців міста.
У виступах фахівців обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки прозвучали рекомендації щодо форм та тематики бібліотечних заходів, акцій, програм на підтримку здорового способу життя, що спирались на рекомендації Державної науково-педагогічної бібліотеки імені В.О.Сухомлинського, а також на досвід дитячих і шкільних бібліотек України, власний досвід фахівців бібліотеки ім. Дніпрової Чайки (Ольга Вікторівна Давида); 

використання ігрових та медійних компонентів під час заходів відповідної тематики для дітей молодшого шкільного віку (Наталія Миколаївна Крижановська);

інтерактивні прийоми - у роботі з дітьми підліткового віку, на прикладі заходу "Час бути ЕКО: обмін "зеленими" звичками" (Марія Володимирівна Мішаткіна).
Які ж книги може запропонувати сьогодні бібліотека своїм читачам різного віку, аби переконати їх у важливості вибору здорового способу життя, у неприйнятності шкідливих звичок і дати знання для їх подолання? - панорама таких видань виявилася доволі широкою й різноаспектною. 
Її продемонстрували учасникам семінару фахівці сектору абонемента Наталія Юріївна Кацарська і Тетяна Василівна Возбрана.


***
Учасники семінару переконались ще раз у важливості та актуальності теми, обраної цього року для Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. А в які плоди втілиться посіяне сьогодні "інформаційне зерно" - дізнаємося на початку листопаду :)
  
Більше фото - тут: http://terralibrorum.blogspot.com/2017/10/blog-post.html

Немає коментарів:

Дописати коментар