четвер, 25 квітня 2024 р.

Трансформація шкільної бібліотеки в повоєнному освітньому просторі

25 квітня відбулась загальноміська онлайн-конференція "Трансформація шкільної бібліотеки в повоєнному освітньому просторі Херсонщини: виклики та рішення" за участі завідувачів бібліотек та бібліотекарів закладів загальної середньої освіти Херсонської міської ради і провідних фахівців обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки - партнера в організації методичного забезпечення діяльності шкільних бібліотек та у спільній роботі з надання бібліотечно-інформаційних послуг дітям шкільного віку, батькам і педагогічним працівникам.

Конференцію організували управління освіти Херсонської міської ради та КЗ "Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки" Херсонської обласної ради, тож з вітальним словом до її учасників звернулись і взяли участь в роботі головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради Ірина СТОЙЧЕВА і в.о. директора КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради Ольга КРИЖАНОВСЬКА.

Тему "Досвід цифрової трансформації діяльності шкільних бібліотек та перспективи його застосування у повоєнний період" висвітлили у своїх виступах Ірина БЕЗРУЧКО, завідувач бібліотеки спеціалізованої школи l-lll ступенів № 52 з поглибленим вивченням української мови, Ольга МАКЄЄВА, завідувач бібліотеки гімназії №14 та Вікторія ПОЛЯНИЦЯ, бібліотекар навчально-виховного комплексу №33.

Заступник директора з організації бібліотечного обслуговування бібліотеки імені Дніпрової Чайки Ірина КОВАЧ у своєму виступі проаналізувала активність шкільних бібліотек у партнерській співпраці  з головною дитячою книгозбірнею області, акцентувала увагу на нових напрямках у діяльності шкільних бібліотек, пов'язаних з викликами воєнного часу: формування безпекових навичок у дітей, робота на підтримку ментального здоров'я дітей, нову роль та зростання важливості бібліотерапії. Ірина Миколаївна підкреслила також зростання залученості батьків до участі дітей в різноманітних бібліотечних активностях, конкурсах дитячої творчості та дитячого читання. Одним із першорядних завдань шкільної бібліотеки є зараз і залишатиметься в повоєнний період залученість до національно-патріотичного виховання здобувачів освіти.

Саме тему "Партнерства шкільної бібліотеки для подолання викликів воєнного часу" обрали для своїх повідомлень Лариса ЕЙСМАН, завідувач бібліотеки гімназії №20 імені Бориса Лавреньова, Олеся ДАВИДОВИЧ, завідувач бібліотеки Антонівської гімназії № 21, Наталя ШАЛЬНОВА, завідувач бібліотеки гімназії №6 та Алла ПОПОВА, завідувач бібліотеки Херсонського Таврійського ліцею.

Ірина СРІБНА, завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій обласної бібліотеки для дітей, підсумувала співпрацю з колегами у 2023/2024 навчальному році щодо формування медіаінформаційної грамотності - як самих шкільних бібліотекарів, завдяки участі у спеціалізованому тренінговому курсі, так і учнів закладів загальної середньої освіти, насамперед випускників "Школи медіаграмотності для підлітків". Ірина Сергіївна наголосила на важливості лідерства шкільної бібліотеки у формуванні медіаінформаційної грамотності здобувачів освіти.

Практичний план дій, а також аналіз основних проблем, з якими стикаються шкільні бібліотекарі, запропонувала у своєму виступі за темою "Завдання та виклики для шкільних бібліотек щодо відновлення роботи у офлайн форматі" Людмила Ян, завідувач бібліотеки загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №44.

Олена ЗАРУБАЄВА, завідувач бібліотеки спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №24 із поглибленим вивченням математики, фізики та англійської мови, обрала для свого виступу тему "Моделі трансформації шкільних бібліотек у повоєнний період в умовах реалізації концепції Нової української школи". Вона обгрунтувала, спираючись на власний досвід та напрацювання колег, потенціал впровадження в шкільних бібліотеках Херсона моделі "чотирьох просторів", окремим чином зупинившись на нових для наших шкільних бібліотек функціях, окреслених в концепції Нової української школи. 

За підсумками конференції планується публікація збірника матеріалів у електронному форматі, яку отримають всі учасники.


Немає коментарів:

Дописати коментар