пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Як пройти до бібліотеки?

Підсумки Третього Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек (Суворовський район)


Місячник – це час, щоб привернути загальну увагу до шкільних бібліотек, дитячого читання і це можливість для шкільних бібліотекарів знайти підтримку і визнання, якого вони заслуговують.

При проведенні Третього Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек колеги з Суворовського району зробили особливий акцент на читання і книгу як на найважливіший фактор у вихованні духовних цінностей учнів. Це стало відображенням лейтмотиву місячника цього року, рекомендованого Міністерством освіти і науки.

У проведенні місячника взяли активну участь всі шкільні бібліотеки району. Для популяризації літератури було проведено 646 індивідуальних, групових і масових заходів.

У рамках місячника шкільні бібліотеки району зустріли в своїх стінах або організували заходи з партнерами для 8177 дітей.

Для досягнення високого рівня проведення заходів бібліотеки нашого району залучали потенціал бібліотек-партнерів.

Наприклад, в орбіту місячника були залучені: Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, Центральна дитяча бібліотека, Центральна міська бібліотека імені Лесі Українки, Юнацька обласна бібліотека, Херсонська академія неперервної освіти, Бібліотека Херсонського державного університету, Музей-квартира Б.Лавреньова, Бібліотеки-філії № 1, 2, 13, 21, 22, Фітнес-клуб «Аврора».

Було підготовлено: тематичні виставки, присвячені сімейному читанню, видатним діячам і авторам дитячих книг; у школах пройшли конкурси, які популяризують книги; проводилися екскурсії, бібліотечні уроки, квести, ігри-подорожі; відбулися зустрічі з цікавими людьми. 

Особливої уваги заслуговує досвід проведення цьогорічного Всеукраїнського місячника в ЗНЗ № 15, 20, 24, 30, 44. 

У бібліотеці НВК № 15 пройшов пішохідний квест «Як пройти в бібліотеку?», який продовжив блискуче «обкатаний» флешмоб в міському тролейбусі. Приємно, що городяни з задоволенням підключаються до гри. Яскравим і незабутнім став і театральний фестиваль «Одного разу в казковому королівстві», організований завідувачем бібліотеки Кухаренко Г. М. (переглянути відео)

У гімназії № 20 відбувся виступ агітбригади «Читання - найкраще навчання»; проведено медіа-урок «Казка в Гості поспішає», що дуже полюбляють діти. А зустріч з бібліотекарем ЮОБ Михайловою А. В. та старшим науковим співробітником музею-квартири Б. Лавреньова Мусійко В. В. під назвою «Родом з Херсона» стала для її учасників справжнім відкриттям нових граней історії нашого міста. Динамічний брейн-ринг «Знавці права», проведений бібліотекарями, показав, що майбутні юристи вже мають значні фахові компетенції.

 У бібліотеці 24-ї школи протягом місяця експонувалася фотовиставка «Найкращий читач шкільної бібліотеки», яка привернула велику увагу учнів школи. Наймолодші учні з великим ентузіазмом і радістю брали участь у виховному заході «Ключ від бібліотеки» - посвята в читачі. Особливо хочеться відзначити блискучу презентацію, підготовлену старшокласником школи «Бібліотека майбутнього» - яскравий і свіжий погляд на майбутнє у бібліотечному світі. Під час місячника завідувач бібліотеки Зарубаєва О. В. організувала творчу зустріч «Я істину все життя шукав» із нашим земляком, письменником Л.Марченком, який, нагадаємо, в цьому році відзначає свій ювілей.

Дуже незвичайним і незабутнім в 30-й школі став День дублера «Класний день в бібліотеці». У цей день функції бібліотекаря виконували члени бібліотечного активу. Хтозна, можливо, це були наші майбутні колеги!?

А в бібліотеці 44-ї школи Відкритий урок читання пройшов в незвичайному форматі: це була творча зустріч в форматі 3Z (загадкова, зіркова, захоплююча) з Оксаною Мініною, заступником директора Херсонського ресторану МакДональдс.

Окремі заходи місячника можуть стати справжньою знахідкою для впровадження у роботу. Відзначимо найбільш ефективні заходи нинішнього місячника з точки зору масовості або викликаного резонансного ефекту (АлХДУ, ЗНЗ № 4, 6, 16, 17, 27, 28, 31, 34, 41, 45, 56, ТЛМ).

У Херсонському академічному ліцеї імені О.В.Мішукова ХМР при ХДУ в період місячника були проведені бібліотечні уроки «До знань - разом з книгою» спільно з бібліотекою Херсонського державного університету. Інтерес дітей викликав і випуск сторінки радіожурналу «З історії бібліотек. Олександрійська бібліотека», що вийшла в циклі «Культурна спадщина світу» під такою ж назвою, але в більшому обсязі опублікована замітка на блозі бібліотеки.

Бібліотека школи № 4 відзначила День українського козацтва грою «Як козаки на Січі грали»; Яковенко В. М., завідувач бібліотеки, організувала зустріч з поетесою рідного краю Савченко К.М., яка залишила яскраві спогади у дітей. Бібліотекар подала абсолютно несподіваний ракурс традиційної благодійної бібліотечної акції. У цьому році вона називалася «Подаруй бібліотеці книгу з власним автографом» і саме можливість написати дарчий напис спонукала дітей до більш активної участі в акції.

Бібліотека гімназії № 6 провела конкурс малюнків «Ми читаємо і малюємо». Перегляд та обговорення  фільму «Захар Беркут» за твором  І. Франка, що організувала бібліотека не залишив нікого байдужим. Увесь місяць тривав Читацький марафон «Вчителі й діти читають разом вірші англійською» під час якого учні приєдналися до святкування року англійської мови в Україні і розвили свої акторські здібності.  

Літературний десант «Лабіринтами книжкових таємниць» «висадився» у бібліотеці школи № 16. Виховання любові до рідного краю було метою подорожі у часі «Ми роду козацького діти – землі української світ», під час якої учні ознайомились з міні-музеєм краєзнавця Торопова В.А. (презентація заходів місячника)

У бібліотеці школи № 17 у рамках місячника була проведена зустріч-знайомство з представниками козацтва на Херсонщині «Козацькому роду нема переводу», яка викликала непідробний інтерес учнів.

Сторінки історії вивчали в бібліотеці 27-ї школи, яка організувала зустріч із краєзнавцем С. Дяченком «Сторінки історії Херсона».

Проявити себе справжніми знавцями бібліотечної справи була можливість в учнів ЗНЗ № 28 під час Інтелектуальної  гри-квесту «Бібліотечний кут», яку провела завідувач бібліотеки навчального закладу.

У бібліотеці школи № 31 найбільш захоплюючим був захід, проведений спільно з Центральною міською бібліотекою для дітей до Дня захисника Вітчизни "Ми веселі козачата, ми команда козаків", який націлений на виховання любові до української історії.

Завідувач бібліотеки школи № 34 провела інтелектуальний турнір «Козацька слава лине із століть...». Так само з великим ентузіазмом діти брали участь в ерудит-батлі «Все про все».

У бібліотеці 41-ї школі діти вирушили в Історичну експедицію «Ми нащадки козацького роду». Море позитивних емоцій у читачів бібліотеки цієї школи викликало Зоошоу «Портфоліо домашнього улюбленця».

Завідувач бібліотеки 45-ї школи організувала віртуальний city-квест «Власники скарбів», відео-прогулянку «Пам'ятник, я тебе знаю». День краєзнавства був відзначений грою «Літературні скарби Херсонщини», які провела для учнів  Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки.

Творчі здібності виявили учні ЗНЗ № 56 під час поетичного конкурсу «Осінній вернісаж» та конкурсі авторських патріотичних віршів «З Україною в серці», які організувала для них бібліотека школи. 
(презентація заходів місячника)
 
Учні усіх класів Таврійського ліцею мистецтв взяли участь у Святі до Дня українського козацтва та Дня захисника Вітчизни «Україно моя, ти одна, як життя!», проведеного Поповою А.В., завідувачем бібліотеки, в рамках місячника.
(презентація заходів місячника)

Відрадно, що заходи цього року відрізнялися дуже широким спектром. Під час місячника бібліотекарі ще раз нагадали, що саме читання є основним ресурсом отримання знань, джерелом функціональної грамотності. Бібліотекарі району зуміли створити атмосферу творчої зацікавленості читанням.

Про підведення підсумків Місячника у м. Херсон читайте на блозі "Увімкни бібліотеку!"
Єжова Т.М., координатор шкільних бібліотек 
Суворовського района

Немає коментарів:

Дописати коментар